Kendinize hiç, kararlarınızıneyin etkilediğinisordunuz mu? Neden bir durumubir başka duruma tercihediyorsunuz? Örnek olarak, neden şu an yaşadığınız yerde yaşıyorsunuz? Neden ilişkide olmayı ya da olmamayı seçiyorsunuz? Neden şu an birlikte olduğunuz kişiyi seçtiniz? Neden maaşlı çalışıyorsunuz ya da neden kendi işinizi yapıyorsunuz?

Kararlarımız sanılanın aksine, duygularımızdan ya da o anki şartlardan değil, öncelikli olarak değer yargılarımızdan etkilenir. Bir adım atmadan önce, hayattaki temel değerlerimizin neler olduğunun farkında olmamız çok önemli. Çünkü temel değerlerimize uygun olmadan koyacağımız her bir tuğla, kumdan kale inşa etmek gibi olacaktır.

Kişisel değerler, bizim için önemli olan “her şey”için yapılan genel bir tanımlamadır. Değerlerimiz, bir şeyin bizim için ederinibelirler. Bu şekilde, neleri beğenip neleri beğenmediğimiz sınıflanmış olur. Değerlerimiz, çocukluk dönemlerimizde şekillenmeye başlar. İleriki dönemlerde ise, bilinçli olarak değiştirilebilirler.

Kişisel değerlerimiz, genellikle arka planda işlemeye devam ederler. Yaptığımız her şeyi etkilerler ama genellikle otomatik pilota takılmış gibi işlerler. Biz de içgüdüsel olarak nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığımıza bu şekilde karar veririz.

Kişiden kişiye göre değişen pek çok farklı temel değerler listesi olabilir.Aşağıdaki tablo, genel olarak tanımlanan değerlere göre hazırlanmıştır. Kendi değerlerinizi listelerken bir fikir vermesi amacıyla oluşturulmuştur.

Aşağıdaki listeden de esinlenerek, sizin için en önemli 10 kurumsal/kişisel değerler listenizi oluşturun ve öncelik sırasına göre sıralayın.

Listenin birinci sırasında bulunan en önemli değerinizden başlayın. Tümünü birbiriyle karşılaştırın ve sonunda kazanan en önemli değeriniz olacaktır.

Aynı sistemle, sizin için çok az önemli olanlar (hatta hiç önemli olmayanlar ve hoşlanmadıklarınız) listesini de hazırlayabilirsiniz.

Kurumlar, Temel Değerleri ile Vardır…

Kurum kültürü, organizasyonu bir arada tutan, birleştirip bütünleştiren ve diğerlerinden ayırt eden özellikler dizisidir. Kuruluşların birer kurumsal marka olabilmeleri sürecinde kurum kültürünün doğru bir biçimde oluşturulması ve geliştirilerek korunması gerekmektedir. Her kurumun ve markanın kendine ait bir kimliği, kişiliği ve dolayısıyla ile bir kurum kültürü vardır. Bu kültürün temelini ise ortak inanç ve değerler oluşturur. Değerleri tüm iç ve dış paydaşlara aktarmanın yolu ise kurumsal iletişim uygulamalarıdır.

Her kurumun, kurumsal bütünleşmeyi sağlayabilmek için kuruma katılan üyelerini ortak bir kültür içinde yeniden sosyalleştirmesi gerekli görülmektedir.

İşletmeleri ve kurumları ayakta tutan en önemli nedenlerden birisi “Temel Değerler” idir. Aslında ülkelerin anayasası neyse işletmelerinde temel değerleri o işletmenin anayasasıdır. Bir kurum kurumsallaşmak, gelişmek, müşteri sayısını artırmak, güvenilir insanlarla çalışmak ve çalışanlarına güven vermek, çalışanların uzun vadeli güvenle çalışabilecekleri iş ortamını sağlamak istiyorsa temel değerlerini mutlaka belirlemelidir.

Marka olmanın da olmazsa olmaz şartıdır bir kurumun temel değerleri. Temel değerlerine bağlı çalışan bir kurum müşterilerine, çalışanlarına, tedarikçilerine ve topluma güven verir. Aslında temel değerler derken ilkelerden bahsediyoruz. Kurumun çalışma çerçevesini, çalışma şeklini ve kalıcı bir kurum olması için vizyonuna uygun çalışma şartlarının oluşturulmasını anlatıyoruz.

Şirket değerleriişletmeyi yapıştırıcı gibi bir arada tutar, zorluklar, krizler ve öngörülemeyen risklerden dolayı işletmenin kolay kolay yıkılmamasını sağlar. Temel ilkelerhayatımızda da önemli bir rol oynar; insan kendi yaşam felsefesine göre de temel yaşam ilkelerini oluşturmalıdır eğer anlamlı, doyurucu, mutlu bir yaşam sürmek istiyorsa.

Kurumlar da temel değerlerin eksikliği sonucu uzun süre ayakta kalamaz, rekabette avantaj yaratamaz, karlı çalışamazlar. Temel değerler işimizin kalitesinin sürekliliğini güvenilirliğini saygınlığını gösterir. Marka olmak istiyorsak bizi diğerlerinden ayıran temel değerlere ihtiyacımız var. Temel değerlerimiz tam çalıştığında ve herkesin katılımıyla oluşturulduğunda şirketimizin raydan çıkmasını engeller. Aynı rotada vizyonumuz doğrultusunda yolumuza devam ederiz.

Peki, bu temel değerler neleri içerebilir başarılı işletmeleri incelediğimizde birçoğunda şu ortak değerleri görebiliriz:

  • Yaratıcılık,
  • Yenilikçilik,
  • Açık iletişim,
  • Kurum içinde çalışanlarına değer verme,
  • Çalışanlarla uyumlu bir ekip olma,
  • Şirkette bir öğrenme kültürü yaratma,
  • Dürüst ve açık iletişimi benimseme,
  • Sürekli yeniliğin peşinde koşmak vb.

1,2 milyar dolara Amazon.com a satılan internette ayakkabı satarak kısa sürede büyük başarı sağlayan Zappos un 10 temel değeri şöyle belirlenmiş:

  • Vay be dedirten sıra dışı muhteşem bir hizmet sunmak,
  • Değişimi kucaklamak ve değişimin öncüsü olmak,
  • Eğlenceli keyifli ve biraz da sıra dışı şeyler yapmak,
  • Maceraperest, yaratıcı ve açık fikirli olmak,
  • Sürekli gelişimin ve öğrenmenin takipçisi olmak,
  • İletişim yoluyla açık ve dürüst ilişkiler kurmak,
  • Olumlu bir ekip ve aile ruhu hissi yaratmak,
  • Daha az ile daha fazlasını gerçekleştirmek,
  • Tutkulu ve azimli olmak,
  • Mütevazı olmak.

Zappos’un hikâyesinin anlatıldığı Mutluluk Dağıtmak kitabını şiddetle tavsiye ediyorum.

Zappos’un ilkeleri böyle peki ya sizin ya da şirketinizin?

Dijital dünyanın yerlileriyiz! Teknoloji bizim DNA’mızda var. Sosyal medya dahil tüm dijital kanallarda, global müşterilerimiz için çözümler üretiyoruz.

bilgi@sosyali.com
+90 (531) 609 36 41

Sepet

Başa dönüş